Sambal

Sambal ingredientenSambal kun je natuurlijk gewoon in de winkel halen in vele soorten en scherptes. Van de sambal oelek, die de naam sambal eigenlijk niet mag dragen, tot de Surinaamse sambal aan toe. Dit is volgens mij de scherpste die er in de winkel te krijgen is. De echte diehards op het gebied van pittig eten zullen uitwijken naar de toko voor de egte egte sambal.
Sambal moet in principe een gerecht versterken, maar bij overdosering kun je je eten ook echt verprutsen. Ik heb geregeld mensen bij mij aan tafel gezien die denken dat mijn sambal een soort tomatensaus is. Dit komt waarschijnlijk omdat ik er vaak een blikje tomatenpuree aan toevoeg. Met het zweet op hun voorhoofd en bijna huilend rennend naar de kraan. Wat een pret heb ik daarmee gehad. Het is namelijk een kwestie van proberen en doseren voordat je als een stoere bikkel het rode goedje aan je maaltijd toevoegt. Het is trouwens niet schadelijk om scherp te eten en sommige beweren zelfs dat het zou helpen om af te vallen.
Het zelf maken van sambal is binnen vijf minuten gebeurt en je kan het recept naar eigen smaak veranderen. Ik heb hier een basisrecept, maar je kunt in principe toevoegen wat je wilt. Zorg wel dat je altijd citroensap toevoegt omdat dit de houdbaarheid verbeterd.
Sambal maken is echt heel makkelijk en kost weinig tijd. Doe het in een potje in de koelkast en je kunt er weken mee vooruit. Veel plezier ermee en wees voorzichtig. Hoe heter de peper, hoe heter de sambal.

Sambal
Recipe Type: Saus
Cuisine: Surinaams
Author: Vol van Eten
Prep time:
Total time:
Ingredients
  • – 250gr pepers
  • – 1 ui
  • – 4 teentjes knoflook
  • – 1 eetlepel suiker
  • – 1 eetlepel azijn
  • – 3 eetlepel citroensap, mag ook uit een flesje.
  • – flinke scheut zonnebloemolie, de massa moet als het ware onder de olie staan.
Instructions
  1. -Haal de steeltjes van de pepers af en doe ze in een hak molen samen met de ui, knoflook en de andere ingrediënten. Hak dit helemaal fijn. Als laatste een flinke scheut zonnebloemolie erbij en wederom kort malen. Doe de sambal over in een glazen potje en bewaar in de koelkast.

 

Geplaatst in Sauzen en marinades.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.