Falafal

Falafal kun je op veel manieren maken en er zijn ontelbare recepten te vinden op het internet. Ik ben al een tijdje op zoek naar lekkere vegetarische recepten en deze mag zeker niet ontbreken. Het is wel zo dat je de kikkererwten niet uit blik moet halen. Gewoon die harde knikkers halen in een toko of bij de Turkse winkel, en de avond van te voren in water laten weken. Het recept is voor vier personen, maar wat over is kun je gewoon invriezen. Ik heb het recept naar eigen smaak aangepast en dat kun jij natuurlijk ook doen.

Falafal
Recipe Type: vegetarisch
Cuisine: Midden Oosten
Author: Vol van Eten
Prep time:
Cook time:
Total time:
Hou je niet van koriander dan kun je ook alleen peterselie gebruiken. Je mag ook meer pepers toevoegen of weglaten, het is jouw feestje. Je eet ze met wat flat brood of Turks brood. Het kan ook prima in een pita broodje. Je doet er wat salade of tomaat en komkommer bij met wat knoflooksaus of yoghurtsaus.
Ingredients
  • 500 gram kikkererwten
  • 1 grote ui
  • 2-3 tenen knoflook
  • half bosje peterselie
  • half bosje koriander
  • pepertje
  • twee theelepels kurkuma
  • twee eetlepels komijnpoeder
  • een eetlepel korianderzaad
  • theelepel bakpoeder
  • olie om in te frituren
  • peper en zout
Instructions
  1. Laat de kikkererwten uitlekken en gooi deze met de rest in de keukenmachine, de olie natuurlijk niet, en pureer tot een gladde massa. Breng op smaak met peper en zout.
  2. Verhit de olie en laat deze goed warm worden. Maak van het mengsel kleine balletje en frituur ze met ongeveer vijf tegelijk. Maak ze niet groter dan een walnoot. Als het mengsel goed is dan valt het niet uit elkaar. Is het mengsel te nat dan kun je er een beschuit aan toevoegen of wat paneermeel.

Ik heb 500 gram kikkererwten laten weken door ze in een pan te doen en deze vol te doen met water. Je zult zien dat ze ongeveer twee keer in volume toenemen en dus ook in gewicht. Verder heb je een keukenmachine nodig om alles tot een glad mengsel te krijgen. Voor het frituren heb ik een steelpannetje met zonnebloemolie gebruikt. Je frituurt ongeveer een portie(vijf balletjes) per keer. Door het kleine formaat zijn ze zo klaar. Het voordeel van een klein pannetje is dat je dus niet zoveel olie hoeft te gebruiken, want deze kun je nadertijd weggooien. Natuurlijk kun je ze ook in de koekenpan met wat olijfolie bakken, maar dan worden ze minder krokant. Je kunt met het mengsel ook een vegaburger in elkaar knutselen, ook lekker.

Geplaatst in Vegetarisch.

Eén reactie

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.